Az erdélyi - székely konyha gyöngyszemei

Lukec receptjei

Lukec receptjei

Hagyományos lecsó sült kolbászkarikákkal

2018. június 30. - Luka Levente

Kis lecsó történet

 

A LECSÓ a magyar konyha kultikus étele. A lecsó történetének datálását illetően igen sokféle elképzelés jelent már meg, ám ezek messze elmaradnak a várakozásaimtól. Pedig, ha gyakorlatiasan közelítünk a lecsóhoz, könnyű belátnunk, hogy a kezdeteket illetően elegendő a zöldpaprika és a paradicsom elterjedésének történetét kiindulópontul venni. Egyszerű: ha nincs zöldpaprika és nincs paradicsom, lecsó sincs.


Így aztán, ha a lecsó legkorábbi megjelenését kívánjuk meghatározni, legelőször is a hozzávalók együttes rendelkezésre állását kell vizsgálnunk. Mivel a paprika és a paradicsom egyaránt az Újvilágból érkeztek, bizton állítható, hogy Kolumbusz (1492) előtt nem beszélhetünk lecsóról, vagyis a lecsó – bármennyire is szeretjük – bizonnyal nem ősmagyar étel. Megjelenésére a következő évszázadokban úgyszintén ne számítsunk, mivel mind a paradicsom, mind a zöldpaprika csak igen lassan vált a nemesi, kisnemesi, polgári, s még lassabban a széles paraszti tömegek konyhájának kezdetben szórványosan, majd rendszeresen előforduló alapanyagává.

 

Ugyan a fűszerpaprika már a 18. századtól terjedőben volt, a zöldpaprika csak egy évszázaddal később, a 19. század hetvenes éveitől, a melegágyi hajtatással és öntözéssel termelő bolgárkertészek révén, a város közelségében kezdett meghonosodni. A századfordulóra már a legtöbb város környékén működtek bolgárkertészek, s hatásukra a zöldpaprika és a paradicsom – korábban nem megszokott – nyers fogyasztása is terjedt. A nyers fogyasztástól kis lépés csupán a főzés, amihez a bolgárok bizánci/török/arab hatású főzési kultúrája is mintául szolgálhatott.

 

A videó a Nosalty.hu tulajdona.

A bejegyzés trackback címe:

https://llevix.blog.hu/api/trackback/id/tr3014083949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Luka Levente 2018.06.30. 08:58:38

Természetesen a kisfilmben szereplő mennyiségek csak irányadóak, ugyanis a lecsó készítésekor sosem méregetjük a hozzávalókat, hanem csak rakjuk bele ... Ezért is van, hogy ahány lecsót készítünk az annyiféle lesz, mindig más. Viszont sosem lehet elrontani.
süti beállítások módosítása